Despre Proiect

In ultimele decenii, generarea si exploatarea cunoasterii au fost recunoscute drept surse vitale ale bunastarii. Intrucat cunoasterea determina direct competitivitatea, statele europene au dezvoltat sisteme si strategii nationale si interactiuni internationale tot mai sofisticate, menite sa faca fata impactului crizei, deficientelor structurale ale Europei si intensificarii provocarilor mondiale.

Dupa prima Strategie Nationala de CDI (2007-2013), elaborata prin metode prospective in cadrul unui proces de consultare larga, Romania trebuie sa-si actualizeze viziunea asupra sistemului de CDI prin identificarea nevoilor interne si raportarea la obiectivele Strategiei Europa 2020 si Politicii de Coeziune.

In contextul angajamentelor asumate de Romania cu referire la Strategia Europa 2020 (o tinta de 2% PIB investitii in CDI, 1% sectorul public si 1% sectorul privat) sunt necesare transformari ample, atat in mediul stiintific, cat si in cel economic.

Actualizarea viziunii privind sistemul CDI si identificarea nevoilor interne in contextul economic si politic actual se cere a fi realizata printr-un document de strategie si instrumentele de implementare ale acesteia.

Astfel, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a lansat procedura de atribuire a proiectului „Elaborarea Strategiei Nationale in domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii pentru perioada 2014-2020”. In urma procesului de licitatie, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii – UEFISCDI, impreuna cu un consortiu format din 11 parteneri si 142 parteneri asociati alcatuit din organizatii de cercetare, institute de invatamant superior si societati comerciale cu specific de cercetare, a fost desemnata drept organizatie coordonatoare a proiectului.

Obiectivul general al proiectului este elaborarea „Strategiei Nationale in domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii pentru perioada 2014-2020 si a instrumentelor principale de implementare – „Planul National CDI 2014-2020” si componenta din Programul Operational Sectorial cu obiectivul tematic „Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii pentru perioada 2014-2020”.

Contractul a intrat in vigoare in ianuarie 2013 si se va realiza pe durata a 10 luni. Valoarea totala a contractului este de 3.500.000 lei.

Copyright © 2024 cdi2020.ro. Toate drepturile rezervate.